مقالات

الک طبقاتی و کاربرد آن در صنایع

الک طبقاتی

در این مطلب قصد ارائه توضیحاتی در رابطه با یکی دیگر از تجهیزات کاربردی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد را داریم. این محصول کاربردی، الک طبقاتی می باشد. در کارخانه های مختلف به منظور دستیابی به یک محصول یکدست از انواع الک استفاده می شود.

الک صنعتی یا همان سرند، به منظور تفکیک ذرات و دانه های کوچک و بزرگ از یکدیگر، مورد استفاده قرار می گیرد. متناسب با نیازی که در هر کارخانه ای وجود داشته باشد، الک صنعتی در چندین طبقه ساخته می شود.

الک طبقاتی قابل ساخت در طبقات گوناگون و با ابعاد مختلف است. میزان لرزش الک های صنعتی نیز متفاوت است. به منظور بهبود عملکرد تفکیک و جداسازی  این دستگاه، معمولا سطح آن شیب‌دار ساخته می شود.

الک صنعتی معمولا از جنس آهن یا استیل می باشد. این دستگاه کاربردی در صنایع مختلف همچون صنایع غذایی، شیمیایی، دارویی، ساختمان سازی و… مورد استفاده واقع می شود. صنایع سنگ و خاک از جمله صنایعی هستند که از انواع الک به منظور جداسازی ماسه و شن استفاده می کنند. در این صنایع برای اینکه دانه های یکسانی از سنگ‌ریزه ها به دست آید از الک صنعتی استفاده می شود.  انواع الک صنعتی در کارخانه های تولید و بسته‌بندی حبوبات، کاربرد فراوانی دارند.

 

نحوه عملکرد الک طبقاتی

نحوه عملکرد الک طبقاتی بدین شکل است که مواد مورد نظری که قرار است فرآیند تفکیک و جداسازی و یکسان سازی بر روی آنها انجام شود را بر روی اولین طبقه الک قرار می دهند. سپس در دستگاه ارتعاشاتی صورت می گیرد. به دلیل این ارتعاشات، مواد تکان خورده و متناسب با اندازه توری این مواد از توری عبور کرده و به طبقه پایین‌تر می روند.  همین فرآیند در سایر طبقات نیز صورت می گیرد. در نهایت عملیات تفکیک و یکسان سازی اتفاق می افتد.

انواع الک

الک ها دارای انواع مختلفی هستند. از جمله الک ها می توان از الک های لرزشی و الک های چرخان نام برد.

  • الک های لرزشی: صفحات الک های لرزشی شیب‌دار و مستطیل شکل هستند. به دلیل حرکت این الک در طول یک خط مستقیم، به آن الک رفت و برگشتی نیز گفته می شود.
  • الک های چرخان: چرخش الک های چرخان، بدین شکل است که در اطراف محور طولی خود می چرخند. ظاهر الک های چرخان به شکل استوانه ای است. در ساخت دیواره این استوانه از صفحات فلزی مشبک استفاده می شود. در هنگام چرخش، مواد از سوراخ ها می گذرند. در این استوانه تغذیه از طرفی و تخلیه نیز از سمت دیگر انجام می شود. اگر از الک های چرخان، به منظور درجه‌بندی مواد استفاده شود؛ این فرآیند، سایش مواد را در پی خواهد داشت.

الک آرد صنعتی و غلات

 برای هوادهی آرد و پاکسازی آن، آرد را الک می نمایند. برای الک نمودن آرد در حجم بالا از الک آرد صنعتی، استفاده می شود. فرآیند الک کردن آرد باعث می شود در شیرین‌پزی و نانوایی، محصول با کیفیت‌تری ارائه شود.

در زمینه تولید نان، الک کردن آرد و استفاده از این آرد الک شده، باعث می شود که فرآیند تخمیر با سرعت بالاتری انجام شود. همچنین باعث مخلوط شدن کامل اجزای خمیر می گردد. نتیجه این فرآیند ماندگاری بیشتر محصول آماده شده و کیفیت بالای آن خواهد بود.

به منظور الک کردن غلات، از انواع مختلف الک استفاده می شود. برخی از الک ها فرآیند تمیز کردن و درجه‌بندی غلات را انجام می دهند. در این حالت مواد مورد نظر بر روی الک ریخته می شوند و فرآیند درجه‌بندی و همینطور پاکسازی بر روی غلات صورت می گیرد.

 قطعات بکار رفته در ساخت الک صنعتی

  • توری سرند
  • الکتروموتور: از الکتروموتورها به منظور تبدیل نمودن انرژی الکتریکی به انرژی حرکتی و جنبشی استفاده می شود. مهم‌ترین قسمت سیستم صنعتی، الکتروموتور است
  • شاسی صنعتی : مقاومت یک دستگاه صنعتی به میزان زیادی به شاسی آن وابسته می باشد.
  • بدنه : بدنه هر دستگاهی، از آن دستگاه در برابر عوامل خارجی و محیطی محافظت می کند. لذا باید در ساخت بدنه از متریال های مقاوم و با کیفیت استفاده کرد.
  • الک : از الک به منظور جداسازی و غربال مواد با اندازه های گوناگون استفاده می گردد.

خرید الک طبقاتی

با توجه به اهمیت بالای الک صنعتی در صنایع مختلف، تولیدکنندگان بسیاری اقدام به ساخت و تولید الک طبقاتی نموده‌اند. برای خرید انواع مختلف الک های صنعتی باید الکی را خریداری نمایید که از متریال های مرغوب و با کیفیت بالا در ساخت آنها استفاده شده باشد.

در صورتی که در ساخت الک طبقاتی از متریال های بی کیفیت استفاده شده باشد، طول عمر این الک، پایین خواهد بود. لذا باید برای سفارش الک طبقاتی، به تولیدکنندگان خوشنام و با تجربه مراجعه کنید. یکی از تولید کنندگان بنام در این حوزه، شرکت آورتین است. این شرکت، انواع تجهیزات صنعتی از جمله الک طبقاتی را متناسب با استانداردهای روز دنیا تولید می کند.